Domarkurs
www.stallkallhult.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    
 

Så var det då dags att få åka ner till Flyinge och sitta med på domarkurs för exteriördomare och veterinärer. Jag hade inte en aning egentligen vad helgen skulle gå ut på men förväntan var stor. Fredagsmorgonen började med presentation av alla deltagare och sedan var det kort presentation av ändringar i olika reglementen. Det som kanske berör oss unga uppfödare mest på halvblodssidan är att vi på treårstesten även ska visa hästen runt spåret i skritt och trav, så inte bara på medellinjen. Diskussionerna kring detta var för att domarna vill se en häst som inte slingrar sig fram på medellinjen.

Efter lunchen var det då dags för teoretisk genomgång av olika hästars exteriörer för exteriörbedömning med Karl Henrik Heimdahl. Detta var mycket intressant och lärorikt. Dock blev det ännu bättre när vi gick ut och såg på olika typer av hästar i lilla ridhuset. Här hade jag chansen att prata lite mer med olika domare om hur de tittar på hästarna väldigt lärorikt.

På kvällen var det gemensam middag där vi diskuterade alla möjliga hästar och erfarenheter. En chans som jag aldrig skulle kunna få om jag inte varit med i unga uppfödare.

På söndagen var det en teoretisk genomgång på hur exteriören påverkar hoven och hur hoven påverkar exteriören och hur domarna kan se på det på de olika testerna och bedömningarna. Efter detta var det dags att titta på mer utbildade hästar i stora ridhuset under ryttare lite mer likt en kvalitéts bedömning. Fokus här var hur exteriören påverkar hästen i det tänkta arbetet i både gångarter och hoppning.

Avslutningsvis kan jag bara säga att om jag inte hade varit med i unga uppfödare hade jag aldrig fått chansen att vara med på något som detta! Det har varit oerhört lärorikt och något som jag gärna skulle vilja göra om.